El proper dimarts 19 d’abril rebem la prestigiosa Orquestra de Cambra Franz Liszt a BCN Clàssics. Pujaran a l’escenari del Palau de la Música Catalana amb el violoncel·lista István Várdai, director artístic de la formació. La formació hongaresa ofereix aquest concert en substitució als Virtuosos de Moscou.

L’Orquestra de Cambra Franz Liszt obrirà el concert amb la Holberg Suite, Op.40 de Edvard Grieg. A continuació, acompanyaran István Várdai en el primer dels concerts per a violoncel de Joseph Haydn, el nº1 en Do major. Després del descans, gaudirem amb els Tres reflexos sobre una pastoral d’hivern de Xavier Montsalvatge i la Serenata per a cordes en Do major, Op.48 de Piotr Ilich Txaikovski, una obra que l’orquestra ha ofert en els escenaris de tot el món i que, a més, van gravar l’any 1981 sota la batuta de János Rolla pel segell Hungaroton.

L’Orquestra de cambra Franz Liszt es va fundar l’any 1963 pels alumnes de l’Acadèmia de Música Franz Liszt de Budapest. Com orquestra nacional d’Hongria, van prendre el nom de Liszt com a homenatge al grancompositor, admirat per la seva naturalesa renovadora i el seu virtuosisme. Durant la seva trajectòria la formació ha ocupat un paper principal en la vida musical del país i ha aconseguit una reputació internacional d’excel·lència, reconeguda com una de les orquestres de cambra més excepcionals per la seva precisió, versatilitat i sensibilitat. Liderada per Frigyes Sándor i, a continuació per János Rolla durant més de mig segle, l’orquestra de Cambra Franz Liszt ha actuat al Carnegie Hall de Nova York, el Suntor Hall de Tokyo, la Sydney Opera House, el Teatro Colón de Buenos Aires, el Concertgebouw d’Amsterdam i el Théatre de la Ville de París, entre altres sales.

Han col·laborat amb solistes de la talla de Martha Argerich, Adam Fischer, Julia Fischer, Midori Gotō, Yehudi Menuhin, Vadim Repin, Sviatoslav Richter, Mstislav Rostropovich, András Schiff, Isaac Stern o Maxim Vengerov. István Várdai és el seu Director artístic des del 2020 i Péter Tfirst és el concertino de la formació des de 2016.

István Várdai equilibra la interpretació d’un ampli repertori de concerts amb un profund amor per la música de cambra, col·laborant amb músics com András Schiff, Yuri Bashmet, Gidon Kremer, Jean-Efflam Bavouzet i Mischa Maisky. En cambra i recitals, ha actuat en algunes de les principals sales del món, recentment amb la llegendària pianista Elisabeth Leonskaja i la violinista Liza Ferschtman. A la temporada 21/22 destaquen els seus concerts amb l’Orquestra nacional de la Îlle de France amb Case Scaglione de la Ràdio Finlandesa amb Mark Wigglesworth o Hallé Orchestra amb Jamie Phillips. Definit pel New York Times com un artista d’interpretació “lloable per la seva fluïdesa i virtuosisme, distingit tant per la seva delicadesa com pel seu profund timbre”, Várdaí toca amb un llegendari Stradivari “Ex du Pré-Harrell”, realitzat el 1673.