El cor de l’Escolania de Montserrat ha estat nombrat aquest juliol del 2021 un dels 10 millors cors del món per la BBC Classical Music Review.

Tot i que els motius d’aquest reconeixement són molt diversos, els pilars d’aquest èxit rau en el seu talent excepcional, la rigorosa disciplina, la tradició establerta i el seu caràcter solidari.

L’Escolania de Montserrat és una de les escoles de música més antigues d’Europa. Ja en el segle XIII, apareix en el Monestir benedictí i Santuari marià de Montserrat un petit grup de nois que, per mitjà de la pràctica del cant i de diversos instruments musicals, estan al servei d’aquest lloc tan singular. Al llarg dels segles, han sorgit compositors i intèrprets remarcables de l’anomenada Escola Musical Montserratina.

Els darrers anys, l’Escolania ha fet nombroses gires de concerts a l’estranger: a Estats Units, Xina, Itàlia, Alemanya, Rússia, Hongria, Suïssa, Bèlgica, França, Polònia, Noruega i Bulgària, a més de nombrosos concerts a Catalunya. I ha enregistrat els CDs Salve Regina, amb obres del P. Ireneu Segarra, i Ressons de la Nostra Terra, amb musica popular catalana i d’autor.

Concert de l'Escolania de Montserrat al Palau de la Música

Actualment l’Escolania està formada per més de cinquanta nois, de nou a catorze anys, procedents de tot Catalunya.

Encara avui la majoria de nois continuen els seus estudis de música quan deixen el cor i continuen la seva carrera com a cantants, instrumentistes o directors.

Des dels seus inicis el cor de nens de Montserrat tenia una missió principal: apreciar la tradició musical de segles de l’Escola de Montserrat i portar als seus oients la pau i bellesa de Déu. Avui, com en segles anteriors, el propòsit de l’Escolania és la participació diària en la oració del santuari i la difusió de la música sacra, tant d’autors propis (escola Montserratina), com de compositors internacionals. L’entonació impecable dels nens, la seva excepcional sensibilitat musical i les seves impressionants actuacions segueixen sent un segell distintiu del seu notable talent i de l’excel·lent educació formativa rebuda a Montserrat.

A pesar dels seus molts èxits i talents, hi ha una cosa que fa de l’Escolania de Montserrat un cor vertaderament excepcional: el seu cant té el poder d’arribar als cors i emocionar les persones que els escolten.

El dimarts 21 de desembre al Palau de la Música tindrem l’ocasió d’escoltar el cor de l’Escolania en un concert amb La Grande Chapelle. Sota la direcció d’Albert Recasens interpretaran la Missa Scala Aretina de Francesc Valls i una selecció de motets de compositors montserratins. El concert, que donarà tret de sortida a la temporada 21-22 de BCN Clàssics.

Reservar entrades Escolania de Montserrat al Palau de la Música